ui ux különbségek
Mit jelent a UX és UI design? Mi a különbség közöttük? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy cégvezetőként felkészült lehess a témában.
A UI és a UX közti különbségről érthetően

“UX és UI design trendek”, “UI tervező”, “UX design ügynökség”, “UX design könyv”… Felkapott kifejezések vagy megkerülhetetlen szemléletmódok, melyek nélkül ma már nem igazán lehet vevőcsalogató honlapot tervezni? Mit takar pontosan a UI és UX design? Mi a különbség a két fogalom között és hol kapcsolódnak össze?

Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a két fogalommal kapcsolatban – röviden és érthetően, hogy Te is felkészült lehess a témában. Kezdhetjük?

UX és UI design: melyik mit jelent? 

A UX és UI design jelentése valójában nem is olyan bonyolult, mint gondolod. Nézzük először, mit is takar a UX design. 

A UX design jelentése

A UX design az angol “User Experience design” rövidítése, magyarul a felhasználói élményt értjük alatta. Minden olyan érzelem és élmény, amelyet a felhasználó a termék vagy szolgáltatás használata közben átél, a felhasználói élmény részét képezi. A UX design tehát azt a terméktervezéssel kapcsolatos szemléletmódot jelenti, melynek középpontjában a felhasználó igényei állnak. Természetesen emellett figyelembe veszi az üzleti célokat és igényeket is és harmonizálja őket a felhasználó szempontjaival. 

A jó UX (és UI) tervező az első pillanattól kezdve megpróbálja kézenfogva vezetni a felhasználót. A siker érdekében a pszichológia, az érzékelés és a marketing területén végzett kutatási eredményeket is felhasznál. Belehelyezi magát a felhasználó cipőjébe, hogy kiderítse, mennyire egyszerű számára az adott feladat végrehajtása. 

Az alábbiakhoz hasonló kérdéseket próbál megválaszolni:

“Mennyire egyszerű és gyors a checkout folyamat az online vásárlás során?” 

“Mennyire segíti a pénzügyi applikáció a felhasználót a tudatos költségvetés-tervezésben?”

Szóval mit is jelent a UX?

A fentiek értelmében a UX design nem más, mint az empátia és benyomáskeltés művészete, ami során lehetővé teszed a felhasználó számára, hogy kényelmesen elérje a céljait egy felhasználói felületen.

A lehető legegyszerűbben megfogalmazva: ha célközönséged azt érzi a honlap látogatása közben, hogy milyen egyszerű azt kezelni, könnyen megtalálja, amit keres, pozitív élményei vannak a használat során, akkor jó a weblap felhasználói élménye, vagyis a UX designer jó munkát végzett. 

Melyek a UX designer főbb feladatai?

Ugyan a UX és UI design feladatait adott esetben egy személy is elvégezheti, nézzük, melyek a szakértő főbb feladatai, ha kimondottan csak UX tervezésről van szó:

 • A UX designer feltérképezi az adott termék célközönségének a céljait, a cél elérése során tapasztalt nehézségeit, illetve azokat a tényezőket, amelyek kényelmesebbé tehetik a cél eléréséhez vezető utat. 
 • Megtervezi azokat az utakat, amelyeket a felhasználó bejár a célja eléréséhez.
 • UX stratégiát alakít ki az ügyféllel együttműködve.
 • Oly módon tervezi meg a funkciókat, hogy azok felhasználóbarátak legyenek.
 • Megtervezi és elkészíti az applikáció vagy a weboldal felületének a drótvázát, vagyis a wireframe-t.
 • Egy meglévő felhasználói felületet ellenőriz a felhasználó szemszögéből (ún. UX auditot végez).
 • Együttmükődik a programozókkal.
 • Követi az aktuális UX trendeket.

Tudtad?

A UX designer kulcsszerepet játszik a Double Diamond mátrix egyes fázisaiban. A modell segíti a termék tervezési ciklusának a rögzítését egészen az MVP átadásáig. A UX designer a 4 fázisból (felfedezés, definiálás, fejlesztés, átadás) a definiálás és a fejlesztés fázisaiban vesz aktívan részt. Bizonyos szintig azonban minden fázisban jelen van, hiszen a teljes folyamatot át kell látnia. 

ux ui dupla gyémánt

Mi a UI jelentése?

Most, hogy baráti viszonyba kerültél a UX design jelentésével, térjünk is át a UI designra. 

A UI a UX designnal szemben a felhasználói felület (user interface) vizuális kialakítását jelenti. 

Csupán grafikai munkáról lenne szó? 

Korántsem! 

A legegyszerűbben megfogalmazva, a UI design feladata, hogy a tartalmat és a már meglévő szerkezetet a lehető legvonzóbb módon tálalja a látogatók számára. Következésképp a UI designhoz sok terület tartozik – beleértve több UX területet is. Ilyen például a vizuális design (pl. vizuális stílus útmutató vagy pixelpontos elemek) vagy a navigációs elemek (pl. keresőmező, csúszka, lapozás, ikonok, címkék) megtervezése, kialakítása. 

Mivel foglalkozik egy UI designer?

UI designer egy vizuális nyelvet hoz létre, amely egyszerre van szabva a felhasználókra, de egyben kommunikálja a brandet is, illetve az üzleti célokat. Vagyis:

 • Létrehoz egy vizuális style guide-ot (magyarul stílus útmutatót), melyben megadja a terméken szerepeltethető színeket, formákat, tipográfiát, valamint szabályokat állít fel, milyen esetben melyik használatos.
 • Megtervezi az alapelemeket (pl. gombok, címkék, ablakok, üzenetek) és ezeknél is meghatározza a szabályokat.
 • Elvégzi a szükséges grafikai munkákat, megtervezi az animációkat, weboldalak esetében elkészíti a reszponzív webdesignt.
 • Együttmükődik a programozókkal.
 • Követi az aktuális webdesign trendeket.

Mi a különbség a UX és UI között?

Nézzük a UI/UX közti különbséget egy autógyártási hasonlat segítségével. 

Mi itt a UX designer célja? Az, hogy a vezetési élmény a lehető legjobb legyen. Azon dolgozik, hogy az ülés ergonomikus legyen, a kormányt, a sebváltót és a pedálokat könnyű legyen kezelni. A visszajelző lámpák pedig csak a fontos dolgokat mutassák és csak a megfelelő pillanatban. 

Ezzel szemben a UI azért felel, hogy a kormány ne szögletes legyen és a pedálok jól illeszkedjenek a lábformához. Hogy a visszajelző lámpák ikonjai beszédesek és szabványosak legyenek. Sőt, a UI designer figyel az üléshuzatra is. A kényelmen túl ugyanis az egységes megjelenést, az adott iparág sajátosságait, a hangnemet, illetve az üzleti szempontokat is figyelembe veszi.

Probléma felismerés nélkül nincs megoldás

Még egyszerűbb példával élve: a UI UX nélkül olyan, mintha egy festő gondolkodás nélkül öntené a festéket a vászonra. A UX UI nélkül pedig csak egy vázlatrajz színek és szépen kidolgozott részletek, személyiség nélkül. 

Röviden tehát: amíg a UX design a felhasználók problémáinak definiálásáról és megoldásáról szól, addig a UI design az intuitív, esztétikailag kellemes látványt nyújtó, szerethető felületről gondoskodik.

A termékfejlesztés során általában a UX designra kerül sor először: a UX designer kidolgozza a felhasználó által bejárandó utat és a felhasználói felület vázát, majd a UI designer megtölti azt vizuális és interaktív elemekkel. 

Hol kapcsolódik össze a UX és a UI design?

Most, hogy már kívülről tudod a UX és UI közti kölönbségeket, nézzük meg, hogyan kapcsolódik össze a két terület. 

A UI és a UX designer egyfajta hidat képeznek a webdesign és a marketing között. Hogy melyik terület a fontosabb? 

Mindkettő kulcsfontosságú! 

A terméktervezés során ugyanis a UX és UI kiegészítik egymást. A kiélezett piaci verseny közepette ma már elengedhetetlen, hogy mindkét területen egyaránt jól teljesíts.

Hogyan dolgozik össze egy UX és UI designer?

Fontos tudni, hogy a UI és a UX tervező szorosan együtt dolgoznak a siker érdekében. A közös cél? 

A minél jobb felhasználói élmény. Annak érdekében, hogy a felhasználói folyamatok, a drótvázak és a vizuális nyelv egy irányba mutassanak, mindenképpen szükség van egyeztetésre a design munka során. 

Mindettől függetlenül létezik egy formális átadási pont a UX és UI tervezők között. Ez nem más, mint a drótvázak, illetve a belőlük gyártott és a felhasználók által validált prototípus elkészülte. Ekkor lehet elkezdeni a tényleges grafikai designt. A valóságban azonban a UI designer már jóval hamarabb elkezdheti tervezni a vizuális nyelvet: például elkészítheti a mood boardot vagy a wireframe képernyőkre rápróbálhat egy-egy színt.

A design elkészülte után a UX és a UI designer közösen ellenőrzik, hogy a végleges designban minden szerepel-e, amit a drótváz mutatni akart. A folyamat végén pedig áttekintik a teljes felületet, a végleges designon bejárható felhasználói utakat, és hogy azok megfelelnek-e a UX és UI szempontoknak.

UX/UI design – Csak párban nyerő

Most már Te is tudod, hogy a sikeres weboldal vagy alkalmazás érdekében mind a UX designnak, mind a UI designnak jól kell teljesítenie.

Ha az adott felület könnyen használható és logikusan van felépítve, de a felhasználók a gyenge grafika (például nehezen olvasható szöveg, nem bizalomgerjesztő felület, iparági sztenderdek hiánya) miatt elnavigálnak róla, akkor az azt jelenti, hogy a UI design nem megfelelő. Ha viszont az oldal szemet gyönyörködtető, de nehezen használható, akkor a UX design a ludas. Ha mélyebben érteni szeretnéd a UX és UI design jelentőségét és fortélyait, érdemes elvégezned egy UX és egy UI designer tanfolyamot. Ha pedig erre nincs időd, de tutira szeretnél menni, bízd weboldalad vagy applikációd UX és UI tervezését szakértőkre

Cégvezetőként van esetleg olyan kihívást jelentő projekted, amely szerinted jelentősen profitálna egy átfogó UX kutatásból? Kíváncsian várjuk válaszod komment formájában.

Mondd el a véleményed:

Share via
Send this to a friend